Wat is hielspoor?

Vaak hoor ik in de praktijk dat hielspoor is vastgesteld. Wat is dat nu, hielspoor? En hoe weet je of het hielspoor is in plaats van bijvoorbeeld een peesplaatontsteking?

Hielspoor, ofwel het uitlopen van de os calcaneus, is een afwijkende groei onderaan het hielbot. Hoewel zo’n bot-aangroei lang niet altijd pijnlijk is, kan het wel extreem pijnlijk zijn, vooral bij het staan of wandelen.

Deze aandoening wordt vaak in verband gebracht met plantaire fasciitis, wat een pijnlijke ontsteking van de peesplaat is. Hierbij doet de peesplaat pijn, die loopt van de hiel tot aan de bal van de voet. Een hielspoor ontwikkelt zich als een extra stukje bot aan het hielbot door kalk afzetting. Deze kalk afzetting ontstaat doordat de peesplaat van de hiel weg wordt getrokken. Een proces dat maanden kan duren eer men het opmerkt.

Hielspoor komt met name voor bij sporters die veel hardlopen, lange afstanden lopen en/of veel springen. Vrouwen lopen meer kans op een hielspoor dan mannen. De relatie hierin wordt gezocht in het soort sportschoeisel dat de vrouw draagt.

De pijn bij hielspoor is op het hevigst bij het opstaan, wanneer je voor het eerst op de voeten gaat staan. Daarnaast is het zeer gevoelig tijdens wandelen, joggen of hardlopen. Zeker wanneer bij de hielspoor ook nog eens ontsteking ontstaat. Gedurende een activiteit kan het ongemak afnemen, waarna het later weer komt opzetten.

Wanneer je vermoedt last te hebben van een hielspoor, zou je op minst last moeten hebben van één van onderstaande symptomen:

  1. Je kunt daadwerkelijk een klein stukje bot voelen bij de hiel aan de onderzijde.
  2. De hiel is rood en gezwollen.
  3. Je hebt pijn welke is gelokaliseerd aan de voorkant van de hiel, vlak voordat het zachte gedeelte van de voetzool begint.
  4. Je ervaart een scherpe pijn aan de onderkant van de voet in de ochtend, welke vermindert gedurende de dag.
  5. Je ontwikkelt knie, rug, heup of enkel klachten in combinatie met de hielpijn.

Hielspoor is alleen te zien op een röntgenfoto. De peesplaatontsteking wordt vaak verward met een hielspoor. Ga naar de huisarts bij klachten. Hij/zij zal je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto of naar een fysio-, oefen- of podotherapeut verwijzen.

De inhoud van dit blog is uitsluitend informatief. Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts.

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.