Waarom stinken je voeten?

Waarom stinken je voeten?

De medische term voor ‘stinkende’ voeten is bromodosis. Het is een veel voorkomend probleem, dat het gehele jaar voorkomt, vooral in een warm klimaat.

De onaangename geur ontstaat wanneer het zweet wordt vermengd met bacteriën die op je huid leven en in je schoenen. Deze bacteriën produceren een zuur bijproduct dat behoorlijk kan stinken. Helaas is het niet mogelijk om het zweten van de voeten volledig stil te leggen, ongeacht de temperatuur of de tijd van het jaar. Er zitten ongeveer 250.000 zweetklieren in de voeten, het grootste aantal zweetklieren in het hele lijf, die ongeveer een halve liter zweet per dag produceren.

In tegenstelling tot andere zweetklieren in het lichaam, scheiden de zweetklieren in de voeten de hele dag door vocht af. Niet alleen wanneer het warm is of omdat je bijvoorbeeld aan het sporten bent.

De meest voorkomende oorzaken van stinkende zweetvoeten zijn:
 • Slechte persoonlijke hygiëne: wanneer je niet regelmatig in bad gaat of doucht, hopen de bacteriën, die de geur veroorzaken, op de huid op.
 • Hormonen: je scheidt meer zweet af wanneer de hormoonspiegel schommelt. Tieners die door de pubertijd gaan of zwangere vrouwen hebben een grotere kans op zweetvoeten.
 • Schimmelinfecties: elk type schimmelinfectie op de voeten, zoals bijvoorbeeld zwemmerseczeem, kan zweetgeur veroorzaken.
 • Hyperhidrosis: dit is een medische aandoening, welke overmatige transpiratie veroorzaakt.
  Stress: angst en stress zijn triggers voor het vrijlaten van cortisol, welke de zweetklieren stimuleert.

De beste manier om ruikende zweetvoeten te voorkomen is goed voor je lijf zorgen, niet elke dag dezelfde schoenen dragen (ze moeten kunnen luchten). Het is ook belangrijk om je voeten goed af te drogen na het douchen/bad. Wissel minimaal 1x per dag je sokken, vooral wanneer je zeer actief bent.

Wat kun je nog meer doen:
 • Draag leren of canvas schoenen, daarin kunnen je voeten ‘ademen’. In plastic schoenen kan dit niet.
 • Strooi wat baking soda in je schoenen om de bacteriën te doden.
 • Houd je voeten zo droog als mogelijk.

Share this Post

4 Comments on “Waarom stinken je voeten?”

 1. Wij leveren Zederna inlegzolen van cederhout. Wel eens geprobeerd? Werkt erg goed tegen zweetvoetenlucht en houdt de schoen ook mooi van binnen. Ook houd het de voeten droog, dus minder kans op voetschimmel.

  1. Beste Martin,

   Dank u wel voor deze aanvulling. Wellicht kunt u een aantal exemplaren sturen, zodat ze in de praktijk kunnen worden getest?

   Hartelijke groet,
   Esther Verdonk

 2. Wij zijn distributeur van het product PediFris®.
  Het is een voetpoeder dat in de meeste gevallen zeer snel resultaat kan geven. Misschien dat jullie van Voeture geïnteresseerd zijn om dit middel te testen.
  Misschien leuk voor de lezers of een speciaal panel. Op de site https://www.pedifris.nl staat meer info.

  mvg,
  Team PediFris®

  1. Hallo team PediFris®,

   Wij zijn zeker geïnteresseerd in uw product. Graag ontvangen wij testproducten.

   Hartelijke groet,
   Esther Verdonk
   praktijk Voeture

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.