Pijn bij het lopen, etalagebenen? Wat is het en wat kun je doen?

etalagebenen
Wat is Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Patiënten met claudicatio intermittens (in de volksmond ‘etalagebenen’ genoemd) hebben pijn bij het lopen door slagaderverkalking in de benen. Ongeveer 3% van de 55+ mensen heeft er last van. Bij 70 jarigen is het 1 op de 7.

etalagebenenDoor zuurstofgebrek in de beenspieren, ontstaan pijnklachten. Deze klachten neemt binnen minuten af wanneer men stopt met lopen. Door net te doen alsof de etalage van de winkel wordt bekeken, wanneer men moet stoppen met lopen, wordt het ook wel etalagebenen genoemd.

Het zuurstofgebrek in de spieren ontstaat door slagaderverkalking (arteriosclerose).
slagaderverkalking

De leeftijd draagt bij aan het ontstaan van deze aandoening, maar een ongezonde leefstijl kan het proces versnellen. Wanneer de slagaderverkalking toeneemt, kunnen complicaties zoals een hart-of herseninfarct optreden. Raadpleeg altijd de huisarts.

Ter vermindering van de pijnklachten, bestaat er looptherapie. Omdat men pijn heeft bij het lopen, werd deze therapievorm niet ingezet. Het gaat tegen het gevoel in om door de pijn heen te lopen, echter onder goede begeleiding door een gecertificeerde fysiotherpeut, is het een effectieve behandeling.

Meer informatie vindt u op etalagebenen.nl

Een hartelijke groet,

Esther Verdonk
(sport) medisch pedicure

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.