Paronychia, de nagel lastpak

[vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″]

Paronychia is een ontsteking aan de nagelwal en daarmee een lastpak voor de nagel. De nagelwal is de huidrand die rondom de nagel (nagelplaat) loopt. Vaak raken de nagelwallen of de nagelriem geïnfecteerd. Er zijn twee soorten paronychia, acute en chronische.

Acute paronychia

Bij acute paronychia ontstaat er plotseling een erg pijnlijke zwelling rondom de teen, welke warm aanvoelt en rood is. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie (meestal Staphylococcus), die door een beschadigd deel in de huid binnendringt.

Chronische paronychia

Chronische paronychia ontwikkelt zich langzaam en er ontstaat geleidelijk een zwelling, gevoeligheid en de huid rondom de nagel wordt rood. Deze vorm wordt het meest veroorzaakt door een schimmelinfectie en is vaak op meerdere plaatsen tegelijk actief. Als deze infectie niet wordt behandeld, kan chronische paronychia de nagelriem zo beschadigen dat deze scheurt of zelfs de nagel helemaal loslaat van de huid.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”2/3″]

Paronychia komt vaker voor bij volwassen vrouwen en bij diabetes patiënten. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen ook meer risico om deze aandoening te krijgen.

Het wordt normaliter veroorzaakt door micro-organismen (bacteriën) die we allemaal op onze huid hebben. Deze bacteriën kunnen de huid binnendringen, omdat de huid rondom de nagel bijvoorbeeld is beschadigd door:

  • het ‘pulken’ aan de teennagels;
  • het wegtrekken van een velletje aan de nagelriem of nagelwal;
  • ingroeiende nagels (unguis incaranatus);
  • schimmelinfecties.
[/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″]

U kunt paronychia eenvoudig zelf herkennen vanwege de kloppende pijn, zwelling, roodheid en beschadigde huid rondom de nagel. Wanneer u diabetes heeft, mag u deze aandoening niet negeren en dient u direct actie te ondernemen door naar de huisarts te gaan. Om paronychia zoveel mogelijk te voorkomen is het regelmatig laten verzorgen van uw voeten door een medisch pedicure net zo belangrijk.

Een arts kan de paronychia diagnose eenvoudig stellen door het klinisch beeld van de aangedane huid. Soms zal er een biopt worden afgenomen om te onderzoeken of een bacterie of schimmel de infectie veroorzaakt.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/3″][/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”2/3″]

De behandeling hangt af van het type paronychia. Wanneer er tijdig een acute paronychia wordt geconstateerd, zonder dat er inmiddels etter of een abces aanwezig is, kan er zonder een chirurgische ingreep worden behandeld. Door 3x per dag goed te reinigen (met lauwwarm water en douchekop), drogen en desinfecteren (met sterilon), kan de ontsteking worden beteugeld.

Wanneer er sprake is van chronische paronychia, kan de arts medicatie voorschrijven, zoals een antibioticazalf, welke wordt aangebracht op de huid.

Met de juiste behandeling, heelt een acute paronychia meestal binnen 5 tot 10 dagen. Bij een chronische paronychia kan het heelproces enkele weken in beslag nemen met bijvoorbeeld het toepassen van een antischimmelmiddel. Zelfs wanneer een paronychia juist is behandeld, kan de ontsteking terugkeren.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/4″][/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”3/4″]

Heeft u diabetes, dan kan de ontsteking zich verspreiden naar dieper liggend weefsel, het bot of door de bloedsomloop naar andere delen van het lichaam. Juist daarom moet u direct naar de huisarts bij het constateren van een ontsteking (roodheid, zwelling, pijn, vocht). Een verwaarloosde ontsteking kan ernstige gevolgen hebben bij diabetes patiënten, zoals het moeten amputeren van vingers, tenen of ledematen.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″]

Wanneer de roodheid verder gaat dan alleen het stukje huid rondom de nagel of wanneer er pus aanwezig is, dient u direct contact op te nemen met uw arts.

De inhoud van dit blog is uitsluitend informatief. Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″]

Door het toepassen van speciale technieken, kan een ingroeiende nagel worden begeleid door de medisch pedicure. Eén van die technieken is het plaatsen van een beugel. Wilt u weten of wij iets voor u kunnen betekenen? Elke vrijdagmiddag van 13:00 tot 14:00 is er een inloopspreekuur waar u terecht kunt voor een advies of het maken van een afspraak.

[/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.