Een knobbel bovenop de voet

[vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″]

knobbel op de voet

Een knobbel op de voet

Een knobbel bovenop de voet kan door diverse omstandigheden worden veroorzaakt. Als de knobbel zacht is, kan deze zijn veroorzaakt door een bursitis (ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht) of een ganglion. Beiden kunnen te maken hebben met een ontsteking van het zachte weefsel, welke wordt veroorzaakt door druk of trauma. Als de knobbel hard aanvoelt, is het vaak bot aangroei.

Bot aangroei kan bovenop de voet ontstaan, maar ook op veel andere plaatsen, door bijvoorbeeld jicht of artritis. Een andere vaak voorkomende aangroei van bot is de hielspoor. Door de druk, die continue wordt uitgevoerd, op de voeten tijdens het lopen en het staan, komt artritis vaak voor in de voeten. Artritis kan botaangroei stimuleren rondom een gewricht. Door de afwikkeling of draagkracht van bepaalde typen voeten, ontstaat er een excessieve druk op de voet, waardoor de aangroei sneller plaatsvindt. Een trauma aan de voet kan ook de extra botaangroei tot gevolg hebben.

De aangroei van het stukje bot kan op verschillende manieren worden behandeld. Als het een ontsteking betreft, wordt er vaak medicatie voorgeschreven of een cortisone injectie gezet. Aangepaste zolen of schoenen kunnen bijdragen aan het verminderen van de pijn ten gevolge van de bot aangroei. Zij zorgen voor drukverdeling, wat de pijn kan verlichten. Het komt ook voor dat de aangroei operatief moet worden verwijderd. Vraag via uw huisarts een verwijzing naar de orthopeed. Hij/zij kan u informeren over wat er bij uw voet speelt en wat er aan gedaan kan worden.

De inhoud van dit blog is uitsluitend informatief. Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″]

Share this Post

[/vc_column][/vc_row]

8 Comments on “Een knobbel bovenop de voet”

 1. Het is een vreemde gewaarwording ineens een soort bobbel midden op m’n voet. Het is volstrekt pijnloos. Hoewel ik wel lang klachten had met deze voet,maar niet op die plek. Steeds als i, denk, nou heb ik het voorlopig wel gehad,doet zich weer een nieuw probleem voor. Het is vooral om dat ik niet begrijp hoe dat ineens ontstaat??? Vriendelijke groet Maria

  1. Beste mevrouw Zwaan,

   Wat vervelend dat u voetklachten heeft. Wellicht is een bezoek aan de orthopeed in deze verstandig. Hiervoor heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

   Hartelijke groet,
   Esther Verdonk

 2. Heb 6 weken geleden een bult boven aan mijn grote teen laten weg halen
  Hij gaat nu steken en jeuken
  Kan moeilijk schoenen aan
  Hoe lang kan dat nog duren
  M v g Alice

  1. Beste Alice,

   Hierop kan ik helaas geen antwoord geven. Dit dient u met uw behandelend arts te bespreken.

   Hartelijke groet,
   Esther Verdonk

 3. Ben geopereerd aan knobbel boven op mijn voet van de grote teen
  Is 6 weken geleden
  Krijg nu veel steken en het jeukt
  Kan moeilijk nog de schoenen in
  Hoe lang kan dit nog duren
  M V G Alice

  1. Beste Alice,

   Hierop kan ik helaas geen antwoord geven. Dit dient u met uw behandelend arts te bespreken.

   Hartelijke groet,
   Esther Verdonk

 4. Ik had is een keertje gekickboxt met mijn neef. Toen ik met mijn rechter voet trapte kwam die tegen zijn elleboog aan. Daarna deed het best veel pijn het voelde net een blauwe plek. Kortdaarna deed het ni meer pijn alleen zag ik dat mijn rechtervoet dikker was en er een knobbeltje zat. Toen ik op mijn knieën ging zitten schoot het knobbeltje weg maar kort daarna deed het weer pijn en is het heel hard geworden.

  1. Beste Dino,

   Wellicht is er prake van een ganglion? Alleen een arts mag een diagnoste stellen, dus bij aanhoudende klachten is het verstandig de huisarts te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.