Wat is de oorzaak van broze nagels?

Ongeveer 20% van de bevolking heeft broze nagels. Deze onychorrhexis houdt het broos en zelfs breken van de (teen)nagel in. De teennagels zijn gemaakt van het eiwit keratine, dat ervoor zorgt dat de nagel sterk en dik is. Dit is het basiseiwit waaruit de hoornlaag van de huid en de haren zijn opgebouwd. Bij mensen met onychorrhexis laten de lagen lagen los van elkaar of breken af.

Wist je dat de nagels, net als de huid, ook kunnen uitdrogen? Wanneer een teennagel te weinig vocht bevat kan de nagel breken en is meer vatbaar voor teennagelinfecties. Deze aandoening doet zich meestal voor bij herhaalde blootstelling aan vocht en kan worden verergerd door lage luchtvochtigheid. Dit komt omdat de nagels uitzetten wanneer ze in contact komen met water en weer krimpen wanneer ze opdrogen. Het is flink belastend voor de nagel om telkens weer te moeten uitzetten en krimpen, waardoor ze uiteindelijk bros worden. Ze worden hard en splijten.

Broze nagelSymptomen bij onychorrhexis:

 •  De nagel breekt of splijt makkelijk.
 • Het loslaten van de bovenste laag van de nagel aan de basis van de nagelplaat (bij de nagelriem).
 • Er ontstaan ribbels in de lengte van de nagel.
  De nagel ‘schilfert af’.

Er is vaak sprake van meerdere factoren in plaats van één oorzaak voor het ontstaan van broze nagels. De onderstaande opsomming is geen volledige lijst.

 1. Gebrek aan voedingsstoffen
  Een te kort aan ijzer of biotine (ook wel vitamine H of B8 genoemd) kan bijdragen aan onychorrhexis. Het haar en de nagels geven een vitamine tekort goed weer. Laat je vitamine en mineralen gehalte testen via de huisarts.
 2.  Zeep
  Het te veel wassen van de voeten kan leiden tot onychorrhexis. Tevens kan het gebruik van zeep leiden tot het verslechteren van de nagelplaat. Het regelmatig wassen van de voeten is prima, maar wanneer je hierin doorslaat kan dit effect hebben op de conditie van de nagel.
 3. Schimmelinfectie
  Wanneer de nagels bros zijn geworden, van kleur veranderen en dikker worden, kan een schimmelinfectie gaande zijn. Deze infectie wordt vaak veroorzaakt door een dermatophyte schimmel, welke keratine nodig heeft om te kunnen groeien en verspreidt zich bij direct contact. Een vergaande schimmelinfectie kan zelf het loslaten van de nagelplaat tot gevolg hebben. Het bestrijden van een schimmelinfectie is niet iets dat je zomaar doet. Laat je hierover goed voorlichten door praktijk Voeture, welke schimmeldiagnostiek gecertificeerd is.
 4. Schildklier aandoening
  Een trage schildklierwerking, kan bijdragen aan het brozer worden van de nages.
 5. Gezondheidsklachten
  Wanneer de teennagels bros zijn, kan dit een teken zijn dat het zuurstof toevoer naar de voet is verminderd. Bijvoorbeeld bij Astma patiënten is de kans groter op brozere nagels.
 6. Ouder worden
  Wanneer we ouder worden, is het moeilijker om vocht in de cellen te houden. Dit zie je terug in droger wordend haar en nagels.
 7. Remover
  Het overmatig gebruik van nagellak remover, is funest voor de nagelplaat. De nagelplaat beschadigt met het kwetsbaarder worden tot gevolg.

Broze nagels kan een indicatie zijn van een onderliggend medisch probleem. Raadpleeg altijd een arts, zodat kan worden uitgezocht wat de verzwakking van de nagelplaat veroorzaakt.

Belangrijk
De inhoud van dit blog is uitsluitend informatief. Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts.

Wil je de post delen? Tof, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.