Hyperhidrosis, meer dan gewoon zweetvoeten

Hyperhidrosis is niet zomaar een beetje zweetvoeten. Het is een aandoening waarbij het sympathische zenuwstelsel is betrokken. Het is dus een grote stap verder dan gewoon zweetvoeten.

Hyperhidrosis is overdreven veel zweten, dat het meest voorkomt op de handpalmen, oksel en voeten (plantar Hyperhidrosis). Het komt bij ongeveer 3% van de bevolking voor. In Azië ligt het percentage op 6%. Bij 40% van de patiënten, komt het in de familie voor. Het excessief zweten is afwisselend, maar kan constant zijn en neemt toe wanneer men stress ervaart of bij een verhoogde temperatuur.

Zenuwstelsel met logoHyperhidrosis is een overactiviteit van het sympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is een van de twee onderdelen van het autonome zenuwstelsel. De sympathische zenuwen stimuleren alle processen die met lichamelijke activiteit te maken hebben (bv. rennen, springen, noodsituaties).

De activiteit zorgt voor de vernauwing van de slagaderen en de overmatige stimulering van de zweetklieren. Dit betekent dat er minder bloed naar de voeten stroomt, wat resulteert in koude en klamme voeten wanneer de over stimulatie van de zweetklieren actief is.

Symptomen:
Overmatig zweten op de voetzolen. De voeten zijn nat en kunnen onaangenaam ruiken. Een schaamtegevoel is vaak aanwezig bij de patiënt. Het zweten kan zo erg zijn dat de voet uit de schoen slipt of de enkel wordt verzwikt door het glijden in de schoen. De schoenen kunnen niet meerdere dagen achter elkaar worden gedragen, omdat ze vochtig zijn.

Oorzaak:
De oorzaak voor Hyperhidrosis is onbekend. Men spreekt dan over idiopathische Hyperhidrosis. Overgewicht en overmatige schildklieractiviteit zijn vaak aanwezig bij de patiënt met Hyperhidrosis.

Diagnose stelling:
Om een indruk te krijgen van de hoeveelheid zweetafscheiding (zweetsecretie), kan een jodiumzetmeel proef worden uitgevoerd. De huid wordt afgedroogd en ingesmeerd met de jodiumoplossing. Vervolgens wordt er zetmeel over de huid gestrooid. Door het reactieproces tussen het jodium, zetmeel en zweet ontstaat er een donkerblauwe of zwarte verkleuring. (bron: huidziekten.nl)

Er is geen bloedtest of röntgen mogelijk voor het vaststellen van Hyperhidrosis.

Behandeling:
(bron: huidziekten.nl)

 • Aluminiumchloride
  Door aluminiumchloride op de huid aan te brengen, raken de afvoergangen van de zweetklieren verstopt.
 • Iontoforese met logoIontoforese
  Voeten worden ondergedompeld in water, waar een zwakke elektrische lading doorheen wordt geleid.
 • Botuline injecties (Botox)
  Dit is een gif dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Dit eiwit blokkeert de prikkeloverdracht bij de overgang van zenuw naar spier en bij de overgang van zenuw naar zweetklier. Hierdoor houden de zweetklieren op met het aanmaken van zweet.
 • Anticholinergica
  Dit zijn geneesmiddelen die via de zenuwen de activiteit van de zweetklieren onderdrukken.
 • Operaties
  De zenuwknooppunten (ganglia) of zenuwbanen worden geblokkeerd, dan wel doorgesneden.

Wat kunt u zelf doen?

 • draag wanneer mogelijk open schoenen;
 • draag sokken van katoen of wol en vervang ze minimaal 1x per dag;
 • draag goed ventilerende schoenen. Denk aan leer en vermijd rubber en nylon;
 • laat de schoenen drogen. Een schoen moet 3 dagen aan de lucht worden gedroogd of maak gebruik van bijvoorbeeld een Shoefresh;
 • droog de voeten goed af;
 • neem een voetenbadje met zeezout of bacteriedodend middel;
 • gebruik talkpoeder om de voeten droog te houden;
 • via de dermatoloog zijn crèmes verkrijgbaar die de zweetproductie tegengaan;
 • gebruik inlegzolen;
 • bestrijd voetschimmel met strooipoeder in de schoenen en verzorg de voeten goed.

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.