Hoe voelt dat, een beknelde zenuw?

De zenuwen

Zenuwen vormen samen het communicatie netwerk van je lijf. Ze sturen signalen, opdrachten en sensaties tussen de hersenen, ruggengraat en de verschillende organen, ledematen en andere lichaamsdelen.
Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het registreren van gevoelsfactoren, zoals temperatuur, druk, pijn etc., maar ze zorgen ook dat de vegetatieve (onwillekeurige) functies (hartslag, blaas, stofwisseling etc.) optimaal werken.

De functionaliteit van zenuwen kunnen verslechteren door verschillende oorzaken. Een voorbeeld is de beknelde zenuw. Dit ontstaat bijvoorbeeld wanneer de zenuw wordt beperkt in functioneren door fysieke druk van andere lichaamsdelen of weefsels, zoals bijvoorbeeld een hernia, gebroken bot, littekenweefsel dat is ontstaan na letsel.

Hoe voelt dat nu, zo’n beknelde zenuw?

Omdat zenuwen ontzettend veel prikkels sturen naar de hersenen, kan een beknelde zenuw voor iedereen anders voelen. Het is ook afhankelijk van de ernst en de locatie van de beschadiging. De signalen kunnen volledig worden geblokkeerd of verstoord worden doorgegeven. Er kan zelfs een fantoompijn ontstaan of andere niet logische sensaties die we kennen als Paresthesie.

Paresthesie is een stoornis in de gevoelswaarneming. De plaats waar het veranderd gevoel waarneembaar is, hangt af van welke zenuw is bekneld. Een aantal van de meest voorkomende symptomen zijn:
– gevoelloosheid;
– prikkelend gevoel;
– brandend gevoel;
– gevoel van stroomstootjes krijgen;
– verdoofd gevoel;
– plotseling gevoel van koude of warmte;
– verzwakking van de spieren.

De klachten kunnen toenemen door het bewegen van je been in een bepaalde richting of door lang in dezelfde positie te blijven zitten.
Wanneer je een beknelde zenuw in je voet hebt, is het belangrijk direct contact op te nemen met je behandelend arts. Als de beknelling snel wordt opgeheven, is de kans op een volledig herstel van de zenuw het grootst. Wanneer een beknelde zenuw niet tijdig wordt behandeld, kan er een permanente beschadiging van de zenuw ontstaan.
Maak een afspraak bij de huisarts of vraag een verwijzing naar de orthopeed of neuroloog in het ziekenhuis.

De inhoud van dit blog is uitsluitend informatief. Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts.

– Esther Verdonk –

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.