Het monofilament bij zenuwschade test

Het monofilament is een 10 grams nylondraadje (Semmes-Weinstein-monofilament) dat wordt gebruikt bij het lichamelijk onderzoek naar zenuwschade bij diabetes patiënten.

De test is gericht op het in kaart brengen van gevoelsverlies in de voeten ofwel de protectieve sensibilteit. Wanneer gevoelsverlies optreedt, kan een wondje niet worden gevoeld, waardoor het risico op een ulcus (zweer) toeneemt.

De monofilament test wordt uitgevoerd door de huisarts, praktijkondersteuner, diabetesverpleegkundige, podotherapeut, medisch pedicure of een pedicure met een diabetische-voet-aantekening.

Naast het monofilament wordt ook een stemvork gebruikt om het dieptegevoel te testen.

Gevoelsverlies mag niet worden onderschat! In het artikel “binnen 2 dagen van wondje tot serieus probleem” wordt uitgelegd wat u zelf kunt doen om complicaties bij gevoelsverlies zoveel mogelijk te beperken.

Neem contact op met uw huisarts wanneer u vermoedt dat er een verminderd gevoel is in de voeten.

Wanneer u vragen heeft over wat de medisch pedicure voor u kan betekenen, neem dan contact op met praktijk Voeture in Hoogerheide. U kunt Esther Verdonk bereiken via email, info@voeture.nl of per telefoon 0164 653173. De online agenda is 24/7 voor u beschikbaar voor het maken van een afspraak.

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.