Help, een ‘kalknagel’

Er wordt niet openlijk over gesproken, maar als het woord kalknagel
valt
, weet u waarover het gaat. De verkleurde, dikkere, ruwe, brokkelige en breekbare (geurende) nagel die officieel onychomycose (onycho = nagel, mycose = schimmel) wordt genoemd.

Huh? Bestaat de kalknagel niet? Er bevindt zich geen kalk in de nagel. Door de wit/gele verkleuring van de nagel, wordt het een kalknagel genoemd. Het heeft dus niets met kalk te maken, maar met een schimmel.

Oorzaak

Het is een misverstand om te denken dat schimmelnagels ontstaan door een gebrekkige hygiëne. Overal op de huid komen schimmels voor. De huid beschermt ons hiervoor. Normaal kunnen deze schimmels geen kwaad en roeien ze niet uit, tenzij de omstandigheden er goed voor zijn. Een schimmel vindt vocht en warmte heerlijk. Daarom is de voet een paradijsje voor schimmels. Als de nagel is beschadigd, kan een schimmel zich in de nagel vestigen, wat een schimmelnagel kan veroorzaken.

50% van de ouderen boven de 70 jaar hebben last van een schimmelnagel. Volwassenen hebben 30x meer kans op een schimmelnagel dan kinderen. Dit komt onder andere doordat de elasticiteit van de nagels minder wordt. Hierdoor krijgt men makkelijker scheurtjes in de nagels, waardoor de schimmel zijn kans kan grijpen. U bent vatbaarder voor een schimmelnagel bij een verminderde weerstand of bijvoorbeeld bij diabetes mellitus.

Behandeling

Wacht vooral niet te lang met behandelen. Een schimmelnagel kan worden behandeld, maar het blijft lastig. Dit komt vooral, omdat de nagels langzaam groeien en er weinig bloedtoevoer is. Terugkeer na behandeling is niet uitgesloten. Behandeling is mogelijk via uitwendige middelen, zoals druppels, sprays en crèmes en er is medicatie die door de huisarts wordt voorgeschreven.

Voorkomen

  • Was je voeten regelmatig (zonder zeep) en droog ze goed af, vooral tussen de tenen.
  • Draag katoenen of wollen sokken en goed ventilerende schoenen. Was de sokken op op 60º.
  • Draag slippers in vochtige ruimtes.
  • Knip de nagels recht en niet te dicht op de huid af.
  • Zorg voor een goede weerstand.
  • Ga naar de pedicure. Hierdoor worden nagels, nagelomgeving en voeten professioneel behandeld en onderhouden.

Geduld

Geduld is een schone zaak. Dit geldt vooral bij het behandelen van een schimmelnagel. De nagel groeit maar een paar millimeter per maand. Het duurt een tijd eer de schimmel is ‘uitgegroeid’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.