Hoe kun je een droge huid op de voeten behandelen?

Droge huid op de voeten behandelen

Om ervoor te zorgen dat je voeten goed worden verzorgd en als je wilt dat ze zacht en glad aanvoelen, moet je leren hoe je een droge huid op een veilige en effectieve manier behandelt en verwijdert.

Helaas kan een droge huid opbouwen tot een dikke laag met of zonder (open) kloven.Open kloven in droge hyperkeratotische huid. Het verwijderen van deze laag kan de sleutel zijn tot gezond en verzorgd uitziende voeten. Een droge, gevoelige huid schilfert en kan jeuken. Het komt het meest voor op de hielen, de bal van de voet of aan de zijkant van de voeten.

Gelukkig kun je de droge huid goed thuis behandelen. Let op: heb je diabetes, laat je dan door je behandelend specialist of medisch pedicure voorlichten over het verzorgen van je voeten. Wanneer je diabetes hebt, is je huid kwetsbaarder en kunnen huidproblemen pijnlijke en gevaarlijke infecties veroorzaken. Ook bij reumapatiënten kunnen pijnlijke complicaties optreden.

Ondanks dat een droge huid vaak als een cosmetisch probleem wordt gezien, kan deze conditie van de huid leiden tot diverse meer serieuze problemen als het niet wordt aangepakt. Denk hierbij aan open kloven, waardoor je niet meer kunt lopen van de pijn of een ontsteking aan de huid.

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot droge voeten, waaronder:

 • vaak en heet douchen of een heet bad nemen;
 • een huid aandoening als eczeem;
 • het gebruik van uitdrogende zeepproducten;
 • medische condities, zoals diabetes of een schildklieraandoening;
 • koud weer;
 • psychische stress;
 • lage luchtvochtigheid;
 • veroudering;
 • lange blootstelling aan de zon.
Behandeling

Het behandelen van droge voeten, begint vaak bij het behandelen van de onderliggende oorzaak.

Sommige mensen hebben van nature een droge huid en zullen constant extra stappen moeten nemen om ervoor te zorgen dat hun voeten gehydrateerd blijven.

De voor de hand liggende verzorging voor droge voeten is het aanbrengen van etherische oliën, zalf of crème.
De meeste lotions worden afgeraden voor het behandelen van droge voeten, omdat ze vaak alcohol bevatten. De alcohol droogt de voeten verder uit.

Wat je verder nog kunt doen is:
 • Gebruik een crème met een hoger ureum gehalte. Ureum bevordert opname van water door de huid. Hierdoor verdwijnen schilfers sneller. Een crème of zalf met ureum houdt de huid soepel en voorkomt verdere uitdroging. Het effect is binnen een paar dagen al merkbaar. Bij een erg droge huid, minimaal 2x daags dun aanbrengen. Een crème met 5%, 10%, 15% of 20% ureum gehalte is vaak bij de medisch pedicure praktijk te koop.
 • Gebruik een puimsteen. Deze stenen kunnen worden gebruikt om droge, dode huid te verwijderen. Hierdoor kunnen de kloven die zijn ontstaan in de droge huid beter genezen. Gebruik de puimsteen droog of onder de douche. Scrub met circulerende bewegingen over de droge huid of eeltplekken. Spoel daarna af met schoon lauw water. Herhaal dit 2x per week.
Wanneer moet je naar de arts?
 • Wanneer je extreme hoeveelheden dode, droge huid hebt of wanneer je een gescheurde huid hebt.
 • Wanneer kloven, wonden of uitslag welke niet herstellen na het toepassen van de behandelingen thuis, is het verstandig een arts of podotherapeut te raadplegen.

Niet alleen de dermatoloog kan je met je huid probleem op de voeten helpen, ook de podotherapeut is hierin geschoold. Bijvoorbeeld door de keuze van het afdekmateriaal af te stemmen op je voet. Denk onder andere aan transpiratie en zachtheid.

Wil je advies over de verzorging van je voeten, loop binnen tijdens het inloopspreekuur op vrijdag of laat een reactie achter onder dit bericht.

De inhoud van dit blog is uitsluitend informatief.
Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts.

Esther Verdonk

Deel je dit bericht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.