De stootnagel

De stootnagel is een nagel die als het ware tegen de teentop ‘stoot’ bij het groeien. De nagel kan niet zelfstandig over de top heen groeien, waardoor de groei niet in de lengte plaatsvindt, maar in de dikte. Hierdoor neemt de druk op de nagel toe en kan een ingroeiende nagel ontstaan.

Door de nagelreconstructie toe te passen, wordt de nagel tijdens de groei over de teentop begeleid.

Bij deze cliënt heeft de arts de gehele nagel verwijderd, omdat deze telkens ingroeide en een ontsteking volgde. Na twee wigexcisies te hebben uitgevoerd, zowel lateraal als mediaal, is besloten de gehele nagel te verwijderen. De teentop ‘krult’ omhoog. Hierdoor groeit de nieuwe nagel tegen de huid van de teentop. Er ontstaat eelt, likdoorns en bij een constant verhoogde druk kan de nagel de huid doorboren, met een ontstoken teen als gevolg.

Deze stootnagel had kunnen worden voorkomen. Bij deze casus was het toepassen van orthonyxie (beugeltechniek) of Arkada techniek een betere oplossing geweest, in plaats van de nagel te verwijderen. Deze technieken begeleiden de nagel in de groei. De nagel blijft behouden en groeit niet meer in.

Wilt u advies over de mogelijkheden bij uw voet- of teenklacht? Neem contact op met medisch pedicure praktijk Voeture – Esther Verdonk. Bel naar 0164 653173, mail naar info@voeture.nl of vul het terugbelformulier in.

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.