#5/365 Woord van week 49 2016 – onychogryphosis

Het woord van de week = onychogryphosis
Deze klauwnagel is een ernstige groeistoornis van de nagel.

Onychogryphosis

Deze klauwnagel is een ernstige groeistoornis van de nagel.

Het klinisch beeld

De nagelplaat is sterk verhoornd. De nagel groeit krom als een klauw, zowel voorwaarts als zijwaarts. De huid rondom de nagel, maar ook die van de naast liggende teen, kan hierdoor ontstoken raken.

Hoe ontstaat het

Onychogryphosis is een opeenstapeling van hoornlagen. Vaak gaat dit gepaard met een donkere verkleuring van de nagel. Onychogryphosis kan ontstaan doordat er een ongeluk is gebeurd met de teennagel, de zogenaamde traumanagel of wanneer de schoen of sok te strak is en er voordurend druk op de nagel plaatsvindt. Een verminderde weerstand, hogere leeftijd, diabetes mellitus, psoriasis of andere huidaandoeningen kunnen ten grondslag liggen aan deze groeistoornis. Daarnaast kan het ook een aangeboren afwijking zijn.

Hoe wordt dit behandeld

De nagel wordt tot een normale vorm gefreesd en geknipt. De verdikking wordt aangepakt met de freestechniek. De behandelfrequentie zal in het begin op maandelijk worden gesteld, totdat de nagel voldoende gezond is. Naast de instrumentele behandeling is een goed schoenadvies noodzakelijk. Met name de hoogte van de schoenneus en de breedte van de schoen heeft een hoge prioriteit.

Volg mijn 365dagenproject uitdaging hier.

Een 365 dagen groet,
Esther Verdonk
(sport) medisch pedicure
www.voeture.nl

Share this Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.